Katarzyna Gniewkowska

null

Absolwentka krakowskiej Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Ludwika Solskiego (1985). W latach 2013–2015 w zespole Teatru Narodowego. Aktorka teatrów krakowskich: im. Juliusza Słowackiego (1984–1987), Starego Teatru im. Heleny Modrzejewskiej (1987–2013, od 2001 roku – Narodowy Stary Teatr im. Heleny Modrzejewskiej).
Współpracowała z Teatrem Rozrywki w Chorzowie, teatrami krakowskimi: Akne, Bagatela im. Tadeusza Boya-Żeleńskiego, Sceną STU, a także z warszawskim OCH-Teatrem oraz z Teatrem Polskiego Radia i Teatrem Telewizji Polskiej.

Laureatka nagrody za rolę Iriny w Trzech siostrach Czechowa w reżyserii Jerzego Stuhra w krakowskiej PWST na 3. Ogólnopolskim Przeglądzie Spektakli Dyplomowych Szkół Teatralnych w Łodzi (1985). Wyróżniona nagrodą aktorską za drugoplanową rolę Karen w Przerżnąć sprawę Mameta w reżyserii Roberta Scanlana w Starym Teatrze w Krakowie na 32. Kaliskich Spotkaniach Teatralnych (1992). Uhonorowana Nagrodą im. Aleksandra Zelwerowicza za rolę Gruszy w Braciach Karamazow Dostojewskiego w reżyserii Krystiana Lupy w Starym Teatrze w Krakowie (2000). Dwukrotna laureatka Grand Prix Festiwalu Teatru Polskiego Radia i Teatru Telewizji Polskiej „Dwa Teatry” w Sopocie; nagrodzona za rolę Nelly Larkin w przedstawieniu W roli Boga St. Germaina w reżyserii Tomasza Wiszniewskiego (2010), a także za rolę Eleonory w Tangu Mrożka w reżyserii Jerzego Jarockiego (2013).

Fot. Andrzej Georgiew. Wszelkie prawa zastrzeżone

Role w Teatrze Narodowy:

PANI DOBRÓJSKA (od 8 listopada 2013; od 1 września 2015 gościnnie), Śluby panieńskie, Aleksander Fredro, reż. Jan Englert, 2007
ELEONORA (od 10 maja 2011; od 1 września 2015 gościnnie), Tango, Sławomir Mrożek, reż. Jerzy Jarocki, 2009
ROLE, Fredraszki (od 1 września 2015 gościnnie), Aleksander Fredro, reż. Jan Englert, 2014

 

Korzystając z serwisu internetowego Teatru Narodowego akceptujesz zasady Polityki prywatności oraz wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Plik cookie możesz zablokować za pomocą opcji dostępnych w przeglądarce internetowej. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookie, kliknij tutaj