Premiera: 16 grudnia 2003
Autor: Tadeusz Słobodzianek
Tytuł: Merlin. Inna historia
Reżyseria:
Ondrej Spišák

Scena: scena przy Wierzbowej im. Jerzego Grzegorzewskiego
Czas trwania: 1 godz. 50 min

Merlin. Inna historia

Merlin („Syn szatański jedyny”) chce przy pomocy rycerzy Okrągłego Stołu uczynić z Brytanii Królestwo Doskonałe. Aby to się dokonało, rycerze muszą odnaleźć Świętego Graala, a wcześniej pokonać Siedmiogłową Bestię (uosabiającą Siedem Grzechów Głównych). Utopijne pragnienie prowadzi jednak do bratobójczej rzezi.

reżyseria: Ondrej Spišák
scenografia: František Liptak
muzyka i warsztat wokalny: Jan Bernad
współpraca: Monika Mamińska

Nagrody:

2004 – nominacja do Feliksa Warszawskiego dla Ondreja Spišáka za reżyserię.
2005 – nagroda dla duetu aktorskiego: Magdaleny Boczarskiej za rolę Viviany i Jarosława Gajewskiego za rolę Merlina, na 45. Kaliskich Spotkaniach Teatralnych.

Obsada:

Senectus, czyli Merlin Jarosław Gajewski
Virginea, czyli Viviana Magdalena Boczarska (gościnnie)
Puella, czyli Ginewra królowa Brytanii Kinga Ilgner / Anna Gryszkówna (od 5 listopada 2005)
Primus, czyli Artur król Brytanii Tomasz Karolak (gościnnie)
Secundus, czyli Gowen konetabl Maciej Kozłowski
Tertius, czyli Keu seneszal Arkadiusz Janiczek
Quartus, czyli Percewal z Walii Wojciech Błach (gościnnie)
Quintus, czyli Mordret zwany Dzikim Marcin Przybylski
Sextus, czyli Klaudas zwany Grubym Paweł Tołwiński
Septimus, czyli Lancelot z Jeziora Oskar Hamerski (gościnnie)

Realizatorzy:

  • asystenci reżysera: Kinga Byzdra, Piotr Wojewódzki
  • asystentki scenografa: Jadwiga Michalska, Anita Trzaskowska
  • realizatorzy światła: Zbigniew Szulim, Korneliusz Wieczorek
  • realizatorzy dźwięku: Maciej Rybicki, Marek Wojtulanis
  • inspicjent: Adam Borkowski
  • suflerka: Jolanta Szydłowska




Korzystając z serwisu internetowego Teatru Narodowego akceptujesz zasady Polityki prywatności oraz wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Plik cookie możesz zablokować za pomocą opcji dostępnych w przeglądarce internetowej. Aby dowiedzieć się więcej na temat cookie, kliknij tutaj